2800 ot.min-1

Zobrazuji všech 9 výsledků

Jednofázové indukční elektromotory

Existuje mnoho typů jednofázových elektromotorů. V průmyslových aplikacích by se měly všude, kde je to možné, používat třífázové indukční motory. Obecně platí, že třífázové elektromotory mají vyšší účinnost a výkonové faktory a jsou spolehlivější, protože nemají startovací spínače ani kondenzátory.

V případech, kdy třífázové elektromotory nejsou dostupné nebo je nelze použít z důvodu napájení, se pro průmyslové a komerční aplikace doporučují následující typy jednofázových motorů: (1) Dvouhodnotový motor kondenzátoru, (2) motor na start kondenzátoru a (3) motor s permanentním děleným kondenzátorem.

Krátké srovnání charakteristik jednofázových a třífázových indukčních motorů umožní lépe pochopit, jak pracují jednofázové elektromotory:
1. Proud rotoru a ztráty rotoru jsou při třífázovém motoru bezvýznamné. Rotor jednofázového motoru má při nulovém zatížení značný proud a zaznamenává ztráty.
2. Třífázové motory mají zablokovaný točivý moment, protože v klidu je ve vzduchové mezeře otočné pole. Jednofázový motor nemá v klidovém stavu žádné otáčivé pole, a proto nevytváří žádný točivý moment se zablokovaným rotorem. Analogové vinutí je nutné k vytvoření rotujícího pole potřebného pro startování. V jednofázovém motoru s integrálním výkonem je součástí sítě RLC.
3. Při daném zlomovém momentě vyžaduje jednofázový motor podstatně větší tok a více aktivního materiálu než ekvivalentní třífázový motor.