1400 ot.min-1

Zobrazuji všech 10 výsledků

Jednofázové elektromotory: charakteristika a použití

Jednofázové elektromotory na střídavý proud jsou tak všudypřítomné, jako jsou užitečné – slouží jako hlavní zdroj energie pro zdánlivě neomezené množství aplikací s malým výkonem v průmyslu a domácnosti. Klíčem k úspěšnému podnikání je vědět, jak různé typy těchto motorů aplikovat.

Tam, kde je třífázové napájení nedostupné nebo nepraktické, přicházejí na záchranu jednofázové elektromotory. Přestože jim chybí vyšší účinnost jejich třífázových sourozenců, jednofázové motory dosahují dlouhou životnost s malou údržbou.

K včasné poruše motoru může zřídka dojít i z důvodu výrobní chyby, ale většina selhání však vyplývá z nevhodné aplikace. Před výběrem motoru na výměnu vadného nebo nového designu věnujte zvýšenou pozornost požadavkům aplikace. Nezvolení správného typu motoru a výkonu může způsobit opakovanou poruchu motoru a výpadky zařízení. Neměli byste si vybrat motor příliš malý na použití, což vede k elektrickému namáhání, které způsobuje předčasné selhání motoru. Ale vaší volbou by neměl být ani motor příliš silný – buď kvůli jeho výkonu nebo vlastním konstrukčním charakteristikám. Jeho použití může mít i vážné následky. Například motor s vysokým výkonem se zablokovaným rotorem a kroutícím momentem může poškodit zařízení, které pohání. Také provoz motoru při menším než plném jmenovitém zatížení je neefektivní a stojí vás peníze za plýtvání energií.